Deze 3 praktische tips behandelen de basisprincipes van gezond eten en kunnen u helpen om gezondere keuzes te maken.

De sleutel tot een gezond dieet is om de juiste hoeveelheid calorieën te eten voor hoe actief je bent, zodat je de energie die je verbruikt in balans brengt met de energie die je gebruikt.

Als u meer eet of drinkt dan uw lichaam nodig heeft, dan komt u op gewicht omdat de energie die u niet gebruikt als vet wordt opgeslagen. Als je te weinig eet en drinkt, verlies je gewicht.

Je moet ook een breed scala aan voedingsmiddelen eten om ervoor te zorgen dat je een evenwichtig dieet krijgt en je lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.

Het wordt aanbevolen dat mannen ongeveer 2.500 calorieën per dag hebben (10.500 kilojoules). Vrouwen zouden ongeveer 2.000 calorieën per dag moeten hebben (8.400 kilojoules).

De meeste volwassenen in het Verenigd Koninkrijk eten meer calorieën dan ze nodig hebben en zouden minder calorieën moeten eten.

Baseer uw maaltijden op hogere vezelrijke koolhydraten

Starchische koolhydraten zouden iets meer dan een derde van het voedsel dat je eet moeten uitmaken. Ze bestaan uit aardappelen, brood, rijst, pasta en granen.

Kies voor hogere vezel- of volkorensoorten, zoals volkorenpasta, bruine rijst of aardappelen met de huid op.

Ze bevatten meer vezels dan witte of geraffineerde zetmeelhoudende koolhydraten en kunnen je helpen je langer vol te voelen.

Probeer bij elke hoofdmaaltijd ten minste 1 zetmeelrijke maaltijd mee te nemen. Sommige mensen denken dat zetmeelrijke voedingsmiddelen dikmakend zijn, maar gram voor gram zorgt de koolhydraten die ze bevatten voor minder dan de helft van de calorieën aan vet.

Houd een oogje op de vetten die u toevoegt wanneer u kookt of dit soort voedsel serveert, want dat verhoogt het caloriegehalte – bijvoorbeeld olie op chips, boter op brood en romige sauzen op pasta.

Eet veel fruit en groente

Het is aan te raden om elke dag minstens 5 porties van verschillende soorten fruit en groenten te eten. Ze kunnen vers, bevroren, ingeblikt, gedroogd of geperst zijn.

Het krijgen van uw 5 A Day is makkelijker dan het klinkt. Waarom hakt u niet een banaan over uw ontbijtgranen, of ruilt u uw gebruikelijke mid-morgens snack in voor een stuk vers fruit?

Een portie vers, ingeblikt of diepgevroren fruit en groenten is 80 gram. Een portie gedroogd fruit (die voor de maaltijd moet worden bewaard) is 30 gram.

Een 150ml glas vruchtensap, groentesap of smoothie telt ook mee als 1 portie, maar beperk de hoeveelheid tot maximaal 1 glas per dag, omdat deze drankjes zoet zijn en uw tanden kunnen beschadigen.

Eet meer vis, inclusief een portie vette vis

Vis is een goede bron van eiwitten en bevat veel vitaminen en mineralen.

Streef ernaar om minimaal 2 porties vis per week te eten, waarvan minimaal 1 portie vette vis.

Vette vis heeft een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren, wat kan helpen bij het voorkomen van hartziekten.

Vissoorten waar vet in zit:

  • zalmforel
  • haring
  • sardines
  • sokkels
  • makreel

Vissoorten waar weinig vet in zit:

  • schelvis
  • schol
  • coley
  • kabeljauw
  • tonijn

U kunt kiezen uit vers, bevroren en ingeblikte vis, maar vergeet niet dat ingeblikte en gerookte vis veel zout kan bevatten.

De meeste mensen zouden meer vis moeten eten, maar voor sommige vissoorten zijn er aanbevolen grenzen.